Violist si impresar
Ziarul Financiar, 22 august 2003

Acum 15 ani, un tanar violist absolvea Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si devenea membru al orchestrei Filarmonicii "George Enescu". Aparea in continuare ca interpret, mai ales in formatii de muzica de camera, dar, in urma cu nu multi ani, traiectoria lui profesionala s-a schimbat, preocuparile lui actuale fiind legate de o agentie: SonArt Artist Management & Records.

"Ideea a venit in cursul unei conversatii cu Iosif Sava, acum mai multi ani, cand eram in turneu cu orchestra Filarmonicii in Germania si am avut o discutie despre activitatea de manageriat si cea organizatorica. A fost practic un schimb amical de pareri, o discutie de principiu, din care s-a nascut ideea de a incerca sa intemeiez o agentie de impresariat in Romania". Inceputul a fost foarte greu, muzicianul Lucian Moraru fiind coplesit de complicatiile administrative pe care le presupune o astfel de activitate. Dar toate acestea au trecut; au inceput sa vina solicitarile, intai de dimensiuni mai mici, apoi mai solicitante.

Imaginandu-mi ca este util pentru un impresar faptul ca trecut efectiv printr-o experienta de artist, i-am cerut parerea in acest sens si lui Lucian Moraru: "Este un avantaj foarte mare, as putea afirma chiar esential, pentru a putea activa cu succes in showbiz. 'Calitatea este intotdeauna rezultatul unor eforturi inteligente' - este ideea care mi-a guvernat activitatea in ultimul timp si am incercat sa o aplic si in interpretare si in impresariat. In ceea ce priveste termenul impresar, imi doresc ca intotdeauna sa reusesc sa depasesc limitele acestei indeletniciri. In acceptiunea generala, impresarul este persoana care mijloceste participarea unui interpret intr-un concert sau spectacol, pe scena. Este aparent o activitate banala, compusa in proportie de 60% din telefoane. Personal, consider ca preocuparea pentru ca repertoriul si artistii pe care-i propun sa se potriveasca cu ceea ce doreste sa comunice solicitantul este foarte importanta."

De curand, Lucian Moraru, care este si membru, ca instrumentist, al cvartetului SonArt, a lansat o formatie vocala camerala, Artis Voice Quartet, avand in componenta patru voci barbatesti, formatie ce a aparut ca urmare a cautarilor sale de a aduce ceva nou si a starni interesul publicului cu o propunere mai putin obisnuita. Cvartetul vocal are deja editat un CD cu muzica religioasa si se va prezenta in premiera in concert in septembrie, la Festivalul de Muzica Bizantina de la Patmos - Grecia, unde participa formatii corale din mai multe tari cu traditie in domeniu.

Lucian Moraru impresariaza numerosi artisti romani din tara sau diaspora (Ruxandra Donose, Sergiu Comissiona), dar si straini, organizeaza concerte dintre cele mai diverse, ramanand intodeauna "omul din umbra", dar un personaj care trebuie sa se priceapa la toate: de la cum se petrece un spectacol (pornind de la deschiderea salii pentru repetitii si cu ceea ce are solistul in cabina si terminand cu repertoriul abordat), pina la cum se filmeaza si se monteaza un videoclip.

Daria Filimon


Alte articole:
contact

 


 

 

    2002-2004 SonArt