prezentare fotografii program cronici
Selectati alt eveniment:

Premiul pentru Excelenta in Cultura Romaneasca
 24 Martie 1999, BUCURESTI

  1 Martie 2000, BUCURESTI
 23 Martie 2001, BUCURESTI


"Pentru concertul sustinut cu ocazia decernarii Premiilor de Excelenta in Cultura Romaneasca la Ateneul Roman, SonArt a optat pentru prezentarea unei lucrari spectaculoase, de mare atractivitate, dar si cu profunde conotatii filozofice - Carmina Burana de Carl Orff - intr-o interpretare pe masura.

Astfel orchestra din cadrul Filarmonicii, alaturi de Corul mare si Corul de copii Radio, au evoluat excelent, cu o sonoritate compacta, omogena si stralucitoare, cu o precizie impecabila in atac si in tesatura armonico-polifonica foarte dificila, ritmica percutanta (element fundamental in aceasta lucrare) fiind reliefata cu pregnanta.

Echipa solistica a adus, de asemenea, suprize foarte placute prin invitarea baritonului Lawrence Craig (binecunoscut publicului bucurestean din concertele si recitalurile sale de muzica americana), o voce calda, generoasa, cu un ambitus extins si o tehnica ce i-a permis alterarea dezinvolta a momentelor in mezzavoce sau falset cu cele "pe voce", interpretarea sa dovedind si calitati incontestabile de actor. Desi a cantat partitura intr-o maniera poate mai adecvata unor negro spirituals, a cucerit prin trairea ardenta a fiecarei fraze, prin sinceritatea si muzicalitatea demersului sau artistic. Un alt punct de mare atractie a fost prezenta contratenorului Romeo Vasut care desi nu are inca 20 de ani, canta cu o siguranta si un rafinament deosebite, timbrul sau de sopran, limpede si robust, cucerind prin calitate si originalitate. Soprana Cristina Eremia a completat echipa solistica.

La pupitru s-a aflat Ricardo Frizza, un tanar dirijor italian pe care l-am descoperit in acea seara cu multa placere, pentru ca s-a dovedit un bun cunoscator al partiturii, foarte stapan pe mijloacele sale expresive, cu o gestica eficienta si lipsita de emfaza decorativa.

De subliniat este si faptul ca Lucian Moraru a realizat si regia muzicala pentru PRO TV, ceea ce a asigurat o corelare impecabila a imaginii cu reperele partiturii, lucru mai rar intalnit in transmisiile curente. Programul serii a cuprins, de asemenea, miniaturi interpretate de violoncelistul Pavel Lupan si pianistul Andrei Licaret, precum si Corul invitatilor din opera "Tanhauser" de Wagner".

 


 

 

    2002-2007 SonArt